::::::::: > ENGLISH
apartmani NEČUJAM
privatni smještaj
Martinis Marchi

Hotel MEDENA (Trogir)

ponuda slika
Nečujam
Stomorska
Maslinica
Rogač
Grohote
Gornje Selo
Srednje Selo
Donje Selo
položaj
klima
ime kroz povijest
reljef
flora i fauna
umjetnost
spomenici
zanimljivostiIako nema gradova i većih naselja u kojima bi se mogla razviti suvremena umjetnost - a umjetnost XX.st. je umjetnost građanskog staleža, urbana umjetnost - ipak se na otoku Šolti baš od početka tog stoljeća opaža neka djelatnost i na tom polju, posebno u crkvenoj arhitekturi, a u posljednjim desetljećima i u spomeničkoj skulpturi i slikarstvu naive. Najvidljiviji rezultati su na polju crkvene arhitekture , jer je crkva predstavljala zgradu društvenog okupljanja, a ujedno i simbol njihova društvenog i kulturnog razvitka.

EUGEN BUKTENICA Rođen je u Grohotama 1914. Pobudio je veliki interes u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegovo slikarstvo izrazita je naiva. Privlače ga u prvom redu motiv i fabula. Na platnu želi fiksirati dio svog užeg zavičaja, otoka, sela. Motiv su mu i domaće životinje, kuće, lađe, težaci...Bukteničine slike privlače likovnom spontanošću, zapažanjem i maštovitošću. On je dakle, slikar ali i kroničar svog sela, svog otoka, svojih ljudi.

MARIN KALAJZIĆ Slikarstvo drugog šoltanskog naivca ima mnogo dodirnih točaka sa Bukteničinim, kako motivima tako i tehnikom rada. Rođen je 1911 u Grohotama ali slikati počinje tek 1979. Kalajzićeva osnovna težnja je što vjernije , što dokumentarnije prikazati neki objekt ili događaj. U novije vrijeme češće slika mrtve prirode, ribe i cvijeće.

DINKO SULE I ovaj slikar - naivac rođen je u Grohotama 1953. Slikati počinje 1987., a motivi njegovih ulja na platnu su karakteristični, škrti otočki krajolik, na kojima dominiraju kamen, južno raslinje i more. Pažnju mu podjednako zaokupljaju i ugođaj ribarskog doma ali i sam život ribara i težaka. Osim slikarstva bavi se i poezijom.CRKVENA ARHITEKTURA I UMJETNOST

Veći dio novih crkava, redovito velikih i prostranih, gradio se na položaju ranije malene župne crkve, sa stilskim ostacima gotike, renesanse ili baroka. Redovito se stara crkvica koristila kao svetište nove na taj način da bi joj se sa zapadne strane dogradila nova. Projekti za te građevine uglavnom su dolazili iz Beča, ali su pri njihovoj izgradnji bili zaposleni domaći obrtnici. Ljepoti i solidnosti gradnje pridonio je u prvome redu obrađeni kamen iz kojega su građene. Kamen za izgradnju obično je bio lokalna porijekla, obrađivan od strane domaćih kamenoklesara. Najveća i najljepša župna crkva na otoku je ona Sv. Stjepana u Grohotama, čiji interijer ostavlja bez daha.

Popis crkava na Šolti:

- Sv. Nikole u Stomorskoj
- Bogorodice u Nečujmu
- Gospe od Bori u G. Selu
- Sv. Ivan u G. Selu
- Sv. Stjepan u Grohotama
- Sv. Gospa Lurdska u Grohotama
- Sv. Mihovil u Grohotama
- Sv. Martin u D. Selu
- Sv. Jelena u D. Selu
- Sv. Gospe od Kadalora
- Sv. Tereze u Rogaču